Pikantne placuszki

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Studiuję inżynierię środowiska w Krakowie i zajmuję się dzieckiem siostry. Od kilku lat nie jadam mięsa. Ten przepis mam od mamy.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 2 szkl. mąki
    ● 3 jajka
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 2 pomidory
    ● żółta i zielona papryka
    ● oregano
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia
    ● kilka listków bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne placuszki 1. Pomidory nacinamy na
    krzyż, sparzamy, przelewamy
    zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w małą kostkę.
    Papryki myjemy, osuszamy,
    usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w małą kostkę.
    Ser ścieramy na tarce o dużych
    oczkach.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem
    do pieczenia. Wlewamy
    1,5 szklanki wody, wbijamy jajka
    i miksujemy.
  • 3. Do ciasta dodajemy pomidory,
    paprykę (trochę odkładamy
    do dekoracji) oraz ser. Doprawiamy
    solą, pieprzem i oregano.
    Dokładnie mieszamy.
  • 4. Rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy
    porcje masy i smażymy
    z obu stron do zrumienienia.
    Przed podaniem dekorujemy
    listkami bazylii i papryką.

Porady

● Do masy na placki możemy dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. ● Oregano można zastąpić ziołami prowansalskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować