Pikantne muffiny z ostrą papryczką habanero

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pikantne muffiny to świetna przekąska na imprezy. Są poręczne, pyszne i idealnie pasują do piwa.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 180 mililitrów
    - jajka kurze: 2 sztuki
    - papryczki habanero: 2 sztuki
    - oliwki (mały słoiczek): 30 sztuk
    - suszone oregano: 1 łyżeczka
    - szuszona słodka papryka: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Pikantne muffiny z ostrą papryczką habanero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mufinny 1. 1. Oliwki kroimy na połówki. Papryczki siekamy drobniutko. Szczerze polecam założyć rękawiczki ochronne, aby uniknąć podrażnienia skóry. Z tą papryczką naprawdę nie ma żartów. Kto raz potarł oko dłonią, którą wcześniej kroił pikantną paprykę wie o czym mówię.

    2. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, sól, proszek i sodę, a w drugim mokre + pokrojone warzywka. Na koniec mieszamy wszystko razem niezbyt dokładnie. Konsystencja powinna być nieco grudkowata. Nie potrzeby ucierania ciasta na jednolitą masę, a nawet jest to niewskazane.

    3. Muffiny można piec w ceramicznych kokilkach do sufletów, ale tradycyjne formy do muffinów też się sprawdzą. Smarujemy je cieniutko masłem i wypełniamy ciastem do dwóch trzecich wysokości foremki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować