Pikantne muffiny z ostrą papryczką habanero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Oliwki kroimy na połówki. Papryczki siekamy drobniutko. Szczerze polecam założyć rękawiczki ochronne, aby uniknąć podrażnienia skóry. Z tą papryczką naprawdę nie ma żartów. Kto raz potarł oko dłonią, którą wcześniej kroił pikantną paprykę wie o czym mówię.
2. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, sól, proszek i sodę, a w drugim mokre + pokrojone warzywka. Na koniec mieszamy wszystko razem niezbyt dokładnie. Konsystencja powinna być nieco grudkowata. Nie potrzeby ucierania ciasta na jednolitą masę, a nawet jest to niewskazane.
3. Muffiny można piec w ceramicznych kokilkach do sufletów, ale tradycyjne formy do muffinów też się sprawdzą. Smarujemy je cieniutko masłem i wypełniamy ciastem do dwóch trzecich wysokości foremki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st.
Komentarze