Karkówka duszona z ostrą papryczką

5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczny plaster mięsa na pikantnie. Wersja dla dorosłych.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
    1 duża cebula
    1 ostra czerwona papryczka
    2 duże ząbki czosnku
    2 łyżki przyprawy z dodatkiem curry
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona z ostrą papryczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka wieprzowa 1. Karkówkę myjemy, osuszamy. Kroimy na 4 plastry.
  • rozbita karkówka 2. Każdy plaster rozbijamy, niezbyt cienko.
  • karkówka z czosnkiem 3. Smarujemy plastry mięsa rozgniecionym czosnkiem.
  • karkówka z przyprawą curry 4. Każdy plaster oprószamy i nacieramy przyprawą z curry.
  • plastry mięsa z przyprawą 5. Układamy plastry mięsa jeden na drugim w szklanej misce. Zalewamy olejem. Przykrywamy. Odstawiamy na ok. 2 godz. w chłodne miejsce, np do lodówki.
  • obsmażanie mięsa w rondlu 6. Rozgrzewamy rondel. Nie wlewamy już tłuszczu, bo mamy go z mięsem.
    Do bardzo gorącego garnka wkładamy, po kolei płaty mięsa.
  • obsmażanie mięsa z obu stron 7. Obsmażamy płaty mięsa krótko z obu stron na rumiano.
  • obsmażanie mięsa z cebulą 8. Do mięsa dodajemy obraną, pokrojoną w plastry cebulę.
  • zalewanie mięsa wodą 9. Podlewamy mięso wodą, aby go zakryło. Przykrywamy rondel. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
  • ostra papryczka 10. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodajemy pokrojoną ostrą papryczkę w cienkie plasterki, razem z nasionkami.
  • duszenie mięsa z ostrą papryczką 11. Zwiększamy wówczas ogień i dusimy do odparowania wody. Przykrywamy rondel.
  • porcja karkówki jako danie obiadowe 12. Karkówkę podajemy na gorąco jako dodatek mięsny obiadowy, do ziemniaków i surówki warzywnej.
  • karkówka z papryczką na ostro 13. Smacznego ;)

Porady

Proporcja na 4 osoby. Podany czas jest bez oczekiwania, czyli bez 2 godz. Możemy użyć dowolnej przyprawy, np grillowej, gyros, vegety. Mięso jest smaczne, mięciutkie, aromatyczne od przyprawy. Ostrość papryczki zawsze znajduje się w pestkach. Jeśli nie lubimy pikanych dań, usuwamy pestki. Uważajmy przy tym na oczy, aby ich nie zatrzeć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka ostra

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować