Składniki na 12 muffinek:
2 jajka
200g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szklanki oleju
½ szklanki mleka
120g sera mozzarella lub miękkiego sera żółtego
150g pikantnej kiełbasy
½ małej cebuli
6 małych pomidorków koktajlowych
7 czarnych oliwek
½ papryki o dowolnym kolorze
Przyprawy: oregano, bazylia, estragon, papryka ostra, pieprz i odrobina soli
Pikantne muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zetrzeć na dużych oczkach, odłożyć ok. 2 łyżek do posypania. Oliwki pokroić w talarki, cebulę , paprykę i kiełbasę w drobną kostkę. Pomidorki w ćwiartki. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki łącznie z przyprawami, a w drugiej mokre, które następnie wlewamy do suchych dodając ser, paprykę, cebulę, oliwki i kiełbasę. Napełnić foremki do muffinek do ¾ wysokości, ułożyć na nich po 2 ćwiartki pomidorka i posypać serem. Piec ok. 20 – 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
Komentarze