Wytrawne, pikantne muffinki z papryką i czarnuszką

4.5 (196 ocen)

  • 40 min

Idealna propozycja na przekąskę na imprezę.

  • 40 min

Składniki:

  • Muffinki:
    Składniki suche:
    1 1/2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonej kurkumy
    1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    3/4 łyżeczki soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki mokre:
    1 duże jajko
    3/4 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju
    Dodatkowo:
    1 średni, wędzony filet z kurczaka
    3/4 szklanki startego pikantnego sera (np. cheddar)
    1/4 strąka czerwonej papryki
    3 łyżki czarnych oliwek
    3 łyżeczki czarnuszki
    Ponadto:
    1 opakowanie gotowego dipu meksykańskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Dip Szynki Przekąski Ser

Wytrawne, pikantne muffinki z papryką i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffinki: Składniki suche wymieszać w jednej misce. Składniki mokre roztrzepać w drugiej misce. Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, oliwki pokroić na plasterki. Składniki suche i mokre wymieszać. Dodać starty ser, pierś, paprykę i oliwki. Wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać ciasto do papilotek prawie do pełna. Wierzch posypać czarnuszką. Muffinki piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (dolna grzałka) przez ok. 22-25 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce.
    Dip przygotować według przepisu na opakowaniu. Muffinki podawać posmarowane dipem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Papryka Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować