Pikantne muffinki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie i lekko studzimy. Pieczarki czyścimy, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju do odparowania płynu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ostrą papryczkę pozbawiamy nasionek i drobno kroimy.
2.Ugotowany ryż, podsmażone pieczarki i startą marchewkę mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę, pokrojoną ostrą papryczkę, roztrzepane jajko, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
3.Pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na 4 grube plastry.
4.Formę do muffinek o górnej średnicy dołków 8 cm lekko natłuszczamy (jeśli dysponujemy formą silikonową, nie trzeba tego robić). Na dnie dołków układamy po plasterku pomidora, oprószamy pieprzem. Na pomidora wykładamy masę ryżową i ugniatamy ją w dołkach.
5.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Muffinki podajemy na ciepło lub na zimno, odwrócone dnem do góry i ozdobione zieloną pietruszką.
Porady
Z podanej ilości składników otrzymamy 4 duże muffiny o górnej średnicy 8 cm. Jeśli forma ma mniejsze dołki, trzeba przewidzieć więcej plastrów pomidora.
Komentarze