te pyszne grissini idealnie zaostrzają apetyt na dalszą część romantycznej kolacji :))) są idealną przekąską na każdą okazję, na przyjęcie czy też wspólny wieczór przed telewizorem ;)
60 min
Składniki:
Składniki na około 60 długich grissini:
15 g drożdży
½ łyżeczki cukru
¾ szklanki gorącej wody
410 g mąki
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
140 g sera feta
1 niepełna łyżeczka płatków chilli (jeśli nie preferujemy pikantnych potraw można dać mniej chilli)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
mąka do zagniatania ciasta i wałkowania
Pikantne grissini z fetą i płatkami chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy drożdże i cukier, zalewamy wodą, mieszamy trzepaczką, wsypujemy 60 g mąki i jeszcze raz mieszamy trzepaczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut.
2.Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę (350 g), przyprawy, sól, przyprawy, olej, delikatnie mieszamy ciasto.
3.Dodajemy ser feta, łączymy go z ciastem i gdy mamy już delikatnie wyrobione ciasto, przekładamy je na stolnicę i zagniatamy.
4.Następnie dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na kształt prostokątu, kroimy na paseczki (cieńsze bądź grubsze, w zależności od tego jakie chcemy mieć grissini) i każdy rolujemy dłonią.
5.Grissini układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15 minut (z termoobiegiem krócej).
Komentarze