Pikantne grissini z fetą i płatkami chilli

0 (0 ocen)

  • 60 min

te pyszne grissini idealnie zaostrzają apetyt na dalszą część romantycznej kolacji :))) są idealną przekąską na każdą okazję, na przyjęcie czy też wspólny wieczór przed telewizorem ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 długich grissini:
    15 g drożdży
    ½ łyżeczki cukru
    ¾ szklanki gorącej wody
    410 g mąki
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    140 g sera feta
    1 niepełna łyżeczka płatków chilli (jeśli nie preferujemy pikantnych potraw można dać mniej chilli)
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka oregano
    mąka do zagniatania ciasta i wałkowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pikantne grissini z fetą i płatkami chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dajemy drożdże i cukier, zalewamy wodą, mieszamy trzepaczką, wsypujemy 60 g mąki i jeszcze raz mieszamy trzepaczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut.
  • 2. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę (350 g), przyprawy, sól, przyprawy, olej, delikatnie mieszamy ciasto.
  • 3. Dodajemy ser feta, łączymy go z ciastem i gdy mamy już delikatnie wyrobione ciasto, przekładamy je na stolnicę i zagniatamy.
  • 4. Następnie dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na kształt prostokątu, kroimy na paseczki (cieńsze bądź grubsze, w zależności od tego jakie chcemy mieć grissini) i każdy rolujemy dłonią.
  • 5. Grissini układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15 minut (z termoobiegiem krócej).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować