PIKANTNE BABECZKI

  • wyświetlono: 1746 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Agnieszka i Paweł Dobkowscy z Lasek Szlacheckich na Mazowszu zaprosili nas na poczęstunekskładający się z zimnych przystawek.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Agnieszka i Paweł Dobkowscy,Laski

Składniki

● 1/2 kg mąki
● 25 dag masła
● żółtko
● jajko
● sól
● szczypta gałki muszkatołowej
Farsz:
● puszka tuńczyka
● 2 łyżki masła
● 2 łyżki sera rokpol
● 10 dag orzechów włoskich
● natka pietruszki
● pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

PIKANTNE BABECZKI

  • 1. Mąkę przesiewamy, siekamy
    z masłem, dodajemy jajko
    i żółtko oraz sól i gałkę muszkatołową.
    Wyrabiamy ciasto.
    Formujemy kulę i chłodzimy
    w lodówce około godziny.
  • 2. Ciastem wyklejamy foremki
    do babeczek i pieczemy
    w temp. 180 °C, aż uzyskają
    jasnozłoty kolor (ok. 25 minut).
    Ciepłe wyjmujemy z foremek.
  • 3. Masło z osączonym tuńczykiem
    i serem ucieramy, doprawiamy
    pieprzem. Dodajemy
    posiekaną natkę i połowę grubo
    posiekanych orzechów. Babeczki
    napełniamy farszem,
    posypujemy resztą orzechów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

z wizytą u czytelnikówpuszka tuńczyka

Komentarze

Podobne przepisy

cukinia

Dodane przez: Martyna1991

Pikantne placuszki z cukinii

Pyszne , lekko pikantne i mięciutkie...

Pikantne krążki z cukinii

Dodane przez: MonikaW

Pikantne krążki z cukinii

Smażone krążki z cukinii z pikantną...

Pikantne jajka

Dodane przez: JustKuchcik

Pikantne jajka

Rumiane jajka z sosem jogurtowo...

Pikantna rolada

Dodane przez: RedakcjaPP

Pikantna rolada

Moja rodzina uwielbia smakołyki,...

Pikantne tosty pepperoni

Dodane przez: MonikaW

Pikantne tosty pepperoni

Smaczne śniadanie to jest podstawa....

Pikantna cieciorka z piekarnika

Dodane przez: MonaLiza

Pikantna cieciorka z piekarnika

Chrupiąca, zdrowa przekąska z dodatkiem...