Pikantna zupa na oleju rzepakowym z mięsem

5 (1 ocen)

  • 40 min

Danie niezwykle pyszne , sycące , rozgrzewające i zdrowe ,idealne na chłodne dni.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1,5 kg mięso z wieprzowiny może być szynka lub karkówka
    - 2 laski kiełbasy swojskiej
    - olej rzepakowy
    -ziemniaki 6 sztuk
    - marchewka 4 sztuki
    - pieczarki 20 dag
    - cebulka 2 sztuki
    - malutka papryczka chili ( może być w proszku)
    - kwaśna śmietana 2 łyżki
    - mąka pszenna 1 łyżka
    - koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
    - woda 2 litry
    - pieprz szczypta
    - wegeta (przyprawka) lub sól do smaku

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa na oleju rzepakowym z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę i kiełbasę swojską kroimy w małą kosteczkę. W garnku przesmażamy karkówkę na rozgrzanych 3 łyżkach oleju rzepakowego, kiedy już się lekko podsmaży dodajemy pokrojoną w pióra cebule. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i przesmażamy kiełbasę . Do garnka przekładamy zawartość patelni, wlewamy wodę i gotujemy.
    Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
    Papryczkę chili kroimy drobno razem z nasionami. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy delikatnie na patelni na dwóch łyżkach oleju rzepakowego.
    Warzywa przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Dokładamy przecier pomidorowy i zagęszczamy zupę śmietaną rozmieszaną z mąką w odrobinie wody. Doprawiamy pieprzem i solą lub wegetą . Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować