Danie niezwykle pyszne , sycące , rozgrzewające i zdrowe ,idealne na chłodne dni.
40 min
Składniki:
- 1,5 kg mięso z wieprzowiny może być szynka lub karkówka
- 2 laski kiełbasy swojskiej
- olej rzepakowy
-ziemniaki 6 sztuk
- marchewka 4 sztuki
- pieczarki 20 dag
- cebulka 2 sztuki
- malutka papryczka chili ( może być w proszku)
- kwaśna śmietana 2 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
- woda 2 litry
- pieprz szczypta
- wegeta (przyprawka) lub sól do smaku
Pikantna zupa na oleju rzepakowym z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę i kiełbasę swojską kroimy w małą kosteczkę. W garnku przesmażamy karkówkę na rozgrzanych 3 łyżkach oleju rzepakowego, kiedy już się lekko podsmaży dodajemy pokrojoną w pióra cebule. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i przesmażamy kiełbasę . Do garnka przekładamy zawartość patelni, wlewamy wodę i gotujemy.
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Papryczkę chili kroimy drobno razem z nasionami. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy delikatnie na patelni na dwóch łyżkach oleju rzepakowego.
Warzywa przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Dokładamy przecier pomidorowy i zagęszczamy zupę śmietaną rozmieszaną z mąką w odrobinie wody. Doprawiamy pieprzem i solą lub wegetą . Smacznego!
Komentarze