Pijana ukrainka

4.99 (198 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

ciasto na kazda okazje- z dodatkiem spirytusu jest wyraziste w smaku-polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 jajka
    3 pełne szklanki mąki
    - 3\4 szklanki drobnego cukru
    -3 łyżki kakao
    - 1 czubata lyzeczka sody oczyszczonej
    - 3 łyzki moidu płynnego
    Krem:
    - 1 l mleka
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1 szkl. cukru
    - 2 żółtka
    - 1 kostka margaryny
    - kilka kropel aromatu rumowego
    - 10 kropel spirytusu
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Placki

Pijana ukrainka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cukier, kakao, miód i sodę dokładnie rozmieszać; po czym ubic na parze. Gorącą masę zagnieść z mąką. Ciasto podzielić na 5 części, następnie kazdy placek cienko rozwałkowac.
    Kazdy placek piec na patłuszczonej blaszce wyłozonej papaierem do pieczenia kolejno przez 5-7 min w temp. 180st. Wystudzic.Jeden placek drobno pokruzyc .Pozostałe bedziemy przekładac masą.
    2.Z podanych składników ugotowac budyń. . Po ostygnięciu utrzeć z margaryną. Dodać aromat i spirytus
    3. Placki przełożyć masą budyniową. Wierzch posmarować również kremem i posypać rozkruszonym ostatnim plackiem . Schłodzic. Smacznego

Porady

blacha 25 na 35.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować