Ciasto ukrainka

4.4 (170 ocen)

  • 2 godz.

Jest po prostu przepyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 3 jajka
    - ¾ szkl. cukru
    - 2 łyżki kakao
    - 3 szkl. mąki
    - 1 łyżka sody oczyszczonej
    - 1 łyżka miodu
    Krem:
    - 1 l mleka
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1 szkl. cukru
    - 2 żółtka
    - 250g margaryny
    - kilka kropel aromatu migdałowego
    - kilka kropel spirytusu
Wystaw ocenę:

4.4 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ukrainka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cukier, kakao, miód i sodę dokładnie rozmieszać; po czym ugotować na parze. Gorącą masę zagnieść z mąką. Ciasto podzielić na 5 części, następnie rozwałkować na cienkie placki. Każde piec 5 min w temp. 180st. Z resztek ciasta upiec jeszcze jeden placek.
  • 2. Część mleka rozmieszać z budyniami i żółtkami. Resztę zagotować z cukrem. Po ostygnięciu utrzeć z margaryną. Dodać aromat migdałowy i alkohol.
  • 3. Placki przełożyć masą budyniową. Wierzch posmarować również kremem i posypać rozkruszonym ostatnim plackiem

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować