Ukrainka

4.5 (195 ocen)

W sam raz na rodzinne spotkania.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklankę cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka sody
    2 łyżki kakao
    3 łyżki miodu prawdziwego

    Krem:
    1 litr mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 szkl. cukru
    1,5 kostki masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ukrainka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cukier, miód, kakao i sodę ubijać trzepaczką na parze przez 15 min. Następnie dodać 1,5 szklanki mąki pszennej trzymając na parze parę chwil, wyrobić na gładka masę. Na stolnicę wsypać jeszcze raz 1,5 szklanki mąki i z ubita masą wyrobić ciasto ( powinno być gąbczaste). Podzielić na 5 równych części i 6 małą. Wałkować placki na blachę wielkości około 20x30cm i piec kolejno przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Placki wystudzić.
  • 2. Mleko wlać do garnka odlewając 1/2 szklanki. Mąkę, jajka i obydwa cukry wymieszać na gładką masę. Dodać odlane wcześniej mleko, wymieszać i wlać do gotującego się w garnku mleka. Zimny budyń zmiksować z 1,5 kostki margaryny.
  • 3. Przełożyć placki kremem. Wierzch posmarować cienko kremem i zetrzeć ostatni placek. Włożyć na co najmniej 24h do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować