1.Jajka, cukier, miód, kakao i sodę ubijać trzepaczką na parze przez 15 min. Następnie dodać 1,5 szklanki mąki pszennej trzymając na parze parę chwil, wyrobić na gładka masę. Na stolnicę wsypać jeszcze raz 1,5 szklanki mąki i z ubita masą wyrobić ciasto ( powinno być gąbczaste). Podzielić na 5 równych części i 6 małą. Wałkować placki na blachę wielkości około 20x30cm i piec kolejno przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Placki wystudzić.
2.Mleko wlać do garnka odlewając 1/2 szklanki. Mąkę, jajka i obydwa cukry wymieszać na gładką masę. Dodać odlane wcześniej mleko, wymieszać i wlać do gotującego się w garnku mleka. Zimny budyń zmiksować z 1,5 kostki margaryny.
3.Przełożyć placki kremem. Wierzch posmarować cienko kremem i zetrzeć ostatni placek. Włożyć na co najmniej 24h do lodówki.
Komentarze