Pijana śliwka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Śliwki namaczamy w alkoholu. Najlepiej tydzień przed pieczeniem ciasta, ewentualnie min dobę.
*Białka oddzielamy od żóltek, ubijamy białka na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żóltku, ubijamy na puch. Dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy 26 cm, pieczemy ok 30 minut. Studzimy. Wystudzony przekrawamy na połowę.
* Alkohol zlewamy ze śliwek, nasączamy nim blaty ciasta.
*Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
*Na jeden biszkopt wykładamy masę, przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy śliwki osączone z alkoholu. Wierzch polewamy roztopiona czekoladą w kąpieli wodnej.
Komentarze