PIJANA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto pracochłonne..to fakt. Ale smak wynagradza. Każdy kto je ten chwali. Oczywiście ciasto z gatunku tych dla dorosłych

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO: 170 g mąki
    5 jajek
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    krem:
    1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy
    1/2 l mleka
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    1 kostka masła
    6 łyżek cukru
    dodatkowo:
    400 g śliwek suszonych
    szklanka wódki
    2 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Alkohole

Pijana śliwka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Śliwki namaczamy w alkoholu. Najlepiej tydzień przed pieczeniem ciasta, ewentualnie min dobę.
    *Białka oddzielamy od żóltek, ubijamy białka na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żóltku, ubijamy na puch. Dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy 26 cm, pieczemy ok 30 minut. Studzimy. Wystudzony przekrawamy na połowę.
    * Alkohol zlewamy ze śliwek, nasączamy nim blaty ciasta.
    *Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
    *Na jeden biszkopt wykładamy masę, przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy śliwki osączone z alkoholu. Wierzch polewamy roztopiona czekoladą w kąpieli wodnej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować