Pijana śliwka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i ręcznie połączyć z masą. Wylać na blaszkę 25x34 i piec przez 25min w 175 C.
2.Masa budyniowa: W połowie mleka rozrobić budyń. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną mieszankę budyniową, zagotować. Następnie dodać żółtka, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Margarynę utrzeć na puch, porcjami dodaj budyń oraz wódkę.
3.Śliwki na 6godz namoczyć w alkoholu. Następnie śliwki odsączamy i pokroić. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową a na niej ułożyć śliwki.
4.Polewa: Margarynę rozpuszczamy w rondlu, dodać czekoladowy. Rozpuszczamy na małym ogniu. Lekko ostudzić, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl goracej wody, ostudzić i połączyć z polewą. Wylewamy na śliwki.
Komentarze