Piętrowy cytrynowy

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mamą 3,5-letniego Szymona i 1,5-rocznej Zuzi. Urodzinowe torty robię dla nich sama.

Składniki:

  • ● 2 op. 3-warstwowych biszkoptów tortowych
    ● 3 op. ajerkoniakowego kremu do tortów
    ● 30 dag masła
    ● 850 ml mleka
    ● łyżka soku z cytryny
    Do dekoracji:
    ● 40 dag cukru pudru
    ● 5 dag glukozy (w proszku)
    ● 2 łyżeczki żelatyny
    ● 35 ml soku z cytryny
    ● niebieski, czerwony i zielony barwnik
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Piętrowy cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 3 placków wycinamy koła
    wielkości talerzyka deserowego.
    Masło ucieramy. Kremy
    mieszamy z mlekiem, a następnie
    z masłem. Energicznie
    mieszając, wlewamy sok.
    Część kremu odkładamy
  • 2. Tort: przekładamy kremem
    najpierw duże, a potem małe
    placki. Smarujemy boki tortu.
  • 3. Dekoracja: żelatynę rozpuszczamy
    w ciepłym soku
    z cytryny, dodajemy glukozę,
    odrobinę cukru pudru i mieszamy.
    Masę przekładamy na stolnicę.
    Wyrabiając, stopniowo
    dosypujemy resztę cukru.
    Dzielimy na 3 porcje i mieszamy z barwnikami. Rozwałkowujemy
    na blacie i wycinamy
    ozdoby: listki, kwiatki i kółka,
    które zawijamy jedno na drugim,
    tworząc różyczki. Dekoracje
    układamy na torcie. Resztę
    kremu mieszamy z barwnikami
    i szprycą wyciskamy kleksy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować