Jestem mamą 3,5-letniego Szymona i 1,5-rocznej Zuzi. Urodzinowe torty robię dla nich sama.
Składniki:
● 2 op. 3-warstwowych biszkoptów tortowych
● 3 op. ajerkoniakowego kremu do tortów
● 30 dag masła
● 850 ml mleka
● łyżka soku z cytryny
Do dekoracji:
● 40 dag cukru pudru
● 5 dag glukozy (w proszku)
● 2 łyżeczki żelatyny
● 35 ml soku z cytryny
● niebieski, czerwony i zielony barwnik
Piętrowy cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 3 placków wycinamy koła
wielkości talerzyka deserowego.
Masło ucieramy. Kremy
mieszamy z mlekiem, a następnie
z masłem. Energicznie
mieszając, wlewamy sok.
Część kremu odkładamy
2.Tort: przekładamy kremem
najpierw duże, a potem małe
placki. Smarujemy boki tortu.
3.Dekoracja: żelatynę rozpuszczamy
w ciepłym soku
z cytryny, dodajemy glukozę,
odrobinę cukru pudru i mieszamy.
Masę przekładamy na stolnicę.
Wyrabiając, stopniowo
dosypujemy resztę cukru.
Dzielimy na 3 porcje i mieszamy z barwnikami. Rozwałkowujemy
na blacie i wycinamy
ozdoby: listki, kwiatki i kółka,
które zawijamy jedno na drugim,
tworząc różyczki. Dekoracje
układamy na torcie. Resztę
kremu mieszamy z barwnikami
i szprycą wyciskamy kleksy.
Komentarze