Piersi w panierce serowo-słonecznikowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi drobiowe dokładnie myjemy, filetujemy ( nie tłuczemy ) i dokładnie osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni prażymy pestki słonecznika przez około pół minuty aż będą złote.
2.Przygotowujemy panierkę: do miski wbijamy 2-3 jajka (wielkość ma znaczenie) sporą garść poszatkowanej natki pietruszki oraz starty ser. Prażony słonecznik dopiero jak ostygnie i roztrzepujemy.
3.Piersi panierujemy najpierw w mące dopiero po tym w jajecznej masie i na lekkim ogniu. Panierka nie jest jednolita więc najwygodniej obtaczać piersi i nakładać więcej sera z słonecznikiem palcami. Jajko szybko się zetnie więc smażymy kotleciki na rumiano z obu stron i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.Po usmażeniu wszystkich kotlecików wkładamy piersi do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na 4-5 minut. Po wyciągnięciu będą idealnie soczyste więc dokładamy ziemniaczki, bądź puree i obiad gotowy. Smacznego!
Komentarze