Piersi w panierce serowo-słonecznikowej

4.5 (193 ocen)

  • 45 min

z dodatkiem prażonego słonecznika, wspaniałe!

  • 45 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    2 – 3 jajka
    5 dag sera
    5 dag słonecznika
    4 łyżki mąki
    ½ pęczka natki pietruszki
    Sól i pieprz
    Ziemniaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi w panierce serowo-słonecznikowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • uprażony słonecznik 1. Piersi drobiowe dokładnie myjemy, filetujemy ( nie tłuczemy ) i dokładnie osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni prażymy pestki słonecznika przez około pół minuty aż będą złote.
  • składniki na panierkę + zimny słonecznik 2. Przygotowujemy panierkę: do miski wbijamy 2-3 jajka (wielkość ma znaczenie) sporą garść poszatkowanej natki pietruszki oraz starty ser. Prażony słonecznik dopiero jak ostygnie i roztrzepujemy.
  • filecik 3. Piersi panierujemy najpierw w mące dopiero po tym w jajecznej masie i na lekkim ogniu. Panierka nie jest jednolita więc najwygodniej obtaczać piersi i nakładać więcej sera z słonecznikiem palcami. Jajko szybko się zetnie więc smażymy kotleciki na rumiano z obu stron i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • piersi 4. Po usmażeniu wszystkich kotlecików wkładamy piersi do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na 4-5 minut. Po wyciągnięciu będą idealnie soczyste więc dokładamy ziemniaczki, bądź puree i obiad gotowy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować