Pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce z marchewką glazurowaną w miodzie i puree ziemniaczane

  • wyświetlono: 2096 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Doskonały pomysł na obiad z wykorzystaniem miodu. Soczysta pierś z kurczaka w chrupiącej, miodowej panierce podana ze słodką, glazurowaną marchewką i aksamitnym purre z ziemniaków. Całość cudownie smakuję i jeszcze lepiej wygląda. Z przepisu wychodzą 2 porcje.

akrobatka22

Składniki

Soczysta pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Polskie
4 łyżki sezamu
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia

Marchewka glazurowana w miodzie:
2 średnie marchewki
sól, pieprz
2 łyżki masła
1-2 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Polskie

Puree ziemniaczane:
200-300 g. ziemniaków
2-3 łyżki masła
¼ szkl. mleka
sól, pieprz

Dodatkowo:
pietruszka/ koperek do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce z marchewką glazurowaną w miodzie i puree ziemniaczane

  • 1. Soczysta pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce: Pierś umyć, pokroić wzdłuż na dwie części, osuszyć, a następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować panierkę - sezam i bułkę tartą wymieszać. Pierś wysmarować miodem, a następnie obtoczyć w panierce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do zezłocenia.
  • 2. Marchewka glazurowana w miodzie: Marchewki obrać, pokroić na mniejsze części, a następnie ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (5-10 minut) Wyjąć z wody i ostudzić. Masło rozgrzać na patelni, włożyć marchewki i doprawić pieprzem i solą. Następnie polać miodem i smażyć z obu stron, aż marchewki się zeszklą, a glazura zbrązowieje.
  • 3. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić. Wlać do nich gorące mleko i dodać pokrojone w kostkę masło. Przyprawić do smaku. Całość utłuc tłuczkiem do ziemniaków na kremową, jednolitą masę.
  • 4. Na czystym talerzu umieścić pierś, marchewki i puree ziemniaczane. Danie udekorować pietruszką/ koperkiem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadKurczakziemniakimiódpureemarchewkaobiadpierś

Komentarze

Podobne przepisy

FILETY Z KURCZAKA W SEZAMOWEJ PANIERCE

Dodane przez: okulewicza

FILETY Z KURCZAKA W SEZAMOWEJ PANIERCE

Polecam przygotowanie filetów z...

image-26hhg3e

Dodane przez: xamelka1

Roladki z piersi kurczaka z pieczoną papryką...

Delikatne mięso,pyszne nadzienie...

image-049typ0

Dodane przez: bpuzio

pierś z kurczaka w panierce paluszkowej

taka inna odsłona piersi z kurczaka

kotleciki

Dodane przez: miki185

Kurczak w panierce sezamowej i chipsowej

Jak mam dość klasycznej panierki...

Filet z indyka, kluski śląskie i buraczki

Dodane przez: inusia

Filet z indyka w miodowo-orzechowej panierce...

Mięso ma słodkawy smak. Kluseczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE