FILETY Z KURCZAKA W SEZAMOWEJ PANIERCE

4.46 (173 ocen)

  • 30 min

Polecam przygotowanie filetów z kurczaka właśnie w ten sposób. Całkiem ciekawa alternatywa dla zwykłych sznycli. Jest to danie szybkie, łatwe i aromatyczne. Ja podaję je z puree ziemniaczanym i bukietem ulubionych surówek.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 całe piersi z kurczaka – około kg
    - szklanka nasion sezamu
    - 2 łyżki bułki tartej
    - 2 jajka
    - olej do smażenia
    - czosnek granulowany
    - świeżo zmielony pieprz kolorowy
    - sól
Wystaw ocenę:

4.46 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety z kurczaka w sezamowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka pokrój na około 8 części, by uzyskać sznycle grubości około 1cm. Kawałki mięsa rozbij krótko i nie za mocno za pomocą tłuczka. By mięso się nie poszarpało zrób to przez kawałek folii. Sznycle posól, dopraw pieprzem i czosnkiem z obu stron.
  • 2. . Nasiona sezamowe oraz bułkę tartą przesyp na talerz i dokładnie wymieszaj. W drugim talerzu dokładnie roztrzep jajka.
  • 3. Każdą pierś kurczaka najpierw namocz w jajku, a potem w nasionach sezamu zmieszanych z bułka tartą.
  • 4. W dużej patelni rozgrzej olej i smaż na nim mięso - najpierw przez 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu, potem zmniejsz ogień i smaż jeszcze po 3 minuty z każdej strony. Kiedy nasiona sezamu będą lekko zarumienione, a z mięso w środku całkiem białe, to znak, iż są już pyszne i gotowe do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować