Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomysł na roladki z farszem z pieczarek i cebuli. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.
1 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 piersi z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
30dag pieczarek
2 łyżki mrożonej włoszczyzny
1 cebula
Sól, pieprz
Tymianek
Oliwa, olej
Mąka do panierowania
Bułka tarta do panierowania
1 jajko
Mleko
Pierś z kurczaka rolowana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki i mrożoną włoszczyznę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć, aż woda odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, a następnie lekko rozbić tłuczkiem. Mięso doprawić przyprawą do kurczaka.
Na każdym kawałku mięsa układać porcję pieczarkowego farszu. Mięso rolować.
Roladki panierować najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku z 2 łyżkami mleka, a na koniec w bułce tartej. Następnie roladki podsmażyć na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Po czym podlać je wodą i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, około 20-25 minut.
Przygotowane roladki z kurczaka podawać z ziemniakami lub ryżem.
Komentarze