Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomysł na roladki z ogórkiem, papryką i serem. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.
1 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
4 plasterki żółtego sera
1 czerwona papryka
1-2 ogórki konserwowe
4-8 plasterków wędliny (opcjonalnie)
Musztarda
Sól, pieprz
Pierś z kurczaka rolowana z papryką i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oczyszczamy i razem z ogórkiem i żółtym serem kroimy w słupki.
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie przecinamy wzdłuż na cienkie plastry – otrzymamy 4 porcje, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy musztardą. Następnie na każdą część kładziemy kilka kawałków papryki, ogórka i sera. Mięso rolujemy. Każdą roladkę owijamy dwoma plastrami szynki – w razie potrzeby można spiąć wykałaczką (ten etap można pominąć i przygotować roladki bez wędliny).
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na25-30minut. Początkowo z przykryciem, pod koniec pieczenia ściągną pokrywkę i piec do zarumienienia.
Przygotowane roladki z kurczaka podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Komentarze