Pierś z kurczaka faszerowana pumperniklem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zaskakujące smaki. Farsz troszkę słodkawy, podobnie jak sos. Ale wart wypróbowania.

  • 50 min

Składniki:

  • NADZIENIE:
    15g masła
    1 mała posiekana cebula szalotka
    1 mała marchew starta na drobnym oczku tarki
    mały kawałeczek selera starty na drobnym oczku tarki
    1 posiekany ząbek czosnku
    20g płynnego miodu
    70g posiekanym śliwek suszonych
    50g pumpernikla
    sól, pieprz

    2 piersi z kurczaka
    łyżka przecieru pomidorowego
    pare posiekanych śliwek (ok 6)
    2 ząbki czosknu
    100 ml rosołu
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka faszerowana pumperniklem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE: Masło rozgrzej na patelni.Dodaj posiekaną szalotkę. Podduś chwilkę po czym dodaj startą marchew, seler i posiekane drobno śliwki.Wymieszaj szystko dokładnie i dołóż drobno posiekany czosnek i miód. Smaż ok 3-4 minut na wolnym ogniu. Wystudź. Do zimnej masy wkrusz pumpernikiel. Wymieszaj i ewentualnie dosmacz solą i pieprzem.
  • 2. Piersi z kurczaka wymyj, oczyść z kostek. W środek każdej piersi wbij nóż, tak, by utworzyła się kieszonka. W powstałą kieszonkę włóz farsz. Wykałaczką zepnij kieszonkę, by farsz nie uciekł.
  • 3. Nafaszerowane piersi włoż do żaroodpornego naczynia, podlej rosołem, dodaj posiekane śliwki i czosnek. Zapiekaj ok 30 minut w 180 stopniach. Co jakiś czas podlewaj mięso powstałym sosem.
  • 4. Po 30 minutach przelej na patelnię powstały wywar z pieczenia mięsa. Dodaj do niego przecier i zredukuj go do połowy. Sos powinien ładnie zgęstnieć. Posól, popieprz go do smaku.
  • 5. Pierś z kurczaka podawaj z sosem.

Porady

Sos możesz delikatnie zblenderować - zyska aksamitny wygląd. Jednak nie rób tego dokładnie, niech bedą widoczne kawałki śliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować