Rolada z piersi indyka z mięsno - ziołowym farszem

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Tak przygotowaną pierś indyka możemy podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlina. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki mielonego czosnku
    papryka słodka
    Zioła do drobiu lub zioła prowansalskie
    2 łyżki oleju

    Farsz:
    1/2 kg mielonego mięsa z indyka
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    pęczek koperku
    pęczek natki pietruszki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Rolada z piersi indyka z mięsno - ziołowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś umyć i oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso naciąć w kilku miejscach i rozbić na cienki płat mięsa. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięso z obu stron.
  • 2. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą masę. Farsz rozłożyć na wewnętrznej stronie mięsa i zwinąć w rulon ,boki mięsa można złożyć do środka formując w ten sposób wałek. Za pomocą sznurka zawinąć i związać roladę aby się nie rozeszła podczas pieczenia. Roladę obsmażyć ze wszystkich stron, przełożyć do rękawa do pieczenia podlać niewielką ilością wody i włożyć do na naczynia żaroodpornego. Pieczenie 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso pozostawić w naczyniu do wystygnięcia. Z uzyskanego soku możemy przygotować sos do pieczenia. Smacznego.

Porady

Długość pieczenia zależy od wielkości porcji mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować