Rolada z piersi indyka z mięsno - ziołowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś umyć i oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso naciąć w kilku miejscach i rozbić na cienki płat mięsa. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięso z obu stron.
2.Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą masę. Farsz rozłożyć na wewnętrznej stronie mięsa i zwinąć w rulon ,boki mięsa można złożyć do środka formując w ten sposób wałek. Za pomocą sznurka zawinąć i związać roladę aby się nie rozeszła podczas pieczenia. Roladę obsmażyć ze wszystkich stron, przełożyć do rękawa do pieczenia podlać niewielką ilością wody i włożyć do na naczynia żaroodpornego. Pieczenie 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso pozostawić w naczyniu do wystygnięcia. Z uzyskanego soku możemy przygotować sos do pieczenia. Smacznego.
Porady
Długość pieczenia zależy od wielkości porcji mięsa.
Komentarze