Pierś w panierce owsiano-serowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy, przecinamy na pół (nie rozcinamy). Rozbijamy ostrożnie, by nie podziurawić mięsa. Polecam, rozbijać drobiowe mięso przez folię, wtedy nie szarpie się go tak bardzo młotkiem i łatwiej uniknąć dziur. Mięso nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryka, odstawiamy do lodówki na około 30 min.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy płatki owsiane, posiekaną natkę pietruszki i starty ser, mieszamy(gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody lub wbijamy dodatkowe jajko).
Na rozciętego fileta kładziemy plasterek szynki i ½ plasterka sera, przykrywamy drugą częścią fileta.
Kotleciki delikatnie obtaczamy w mące, następnie w masie z płatków i sera. Kotleciki obsmażamy delikatnie na lekko rozgrzanej oliwie z obu stron(ok. 2 min), następnie przekładamy na folię do pieczenia, zawijamy dokładnie i wkładamy do rozgrzanego na 170 °C piekarnika na 30 min.
Smacznego!
Komentarze