PIERŚ W PANIERCE OWSIANO-SEROWEJ

5 (195 ocen)

Wyśmienity, chrupiący kurczak...

Składniki:

  • dla 2 osób
    • 2 filety z kurczaka,
    • 2 plasterki szynki,
    • 1 plaster żółtego sera przekrojony na pół,
    • 1 jajko,
    • Ok. 3-4 łyżki mąki( potrzebna do panierki)
    • 3 łyżki startego żółtego sera,
    • 2 łyżki płatków owsianych,
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
    • 1 ząbek czosnku,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś w panierce owsiano-serowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, przecinamy na pół (nie rozcinamy). Rozbijamy ostrożnie, by nie podziurawić mięsa. Polecam, rozbijać drobiowe mięso przez folię, wtedy nie szarpie się go tak bardzo młotkiem i łatwiej uniknąć dziur. Mięso nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryka, odstawiamy do lodówki na około 30 min.
    Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy płatki owsiane, posiekaną natkę pietruszki i starty ser, mieszamy(gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody lub wbijamy dodatkowe jajko).
    Na rozciętego fileta kładziemy plasterek szynki i ½ plasterka sera, przykrywamy drugą częścią fileta.
    Kotleciki delikatnie obtaczamy w mące, następnie w masie z płatków i sera. Kotleciki obsmażamy delikatnie na lekko rozgrzanej oliwie z obu stron(ok. 2 min), następnie przekładamy na folię do pieczenia, zawijamy dokładnie i wkładamy do rozgrzanego na 170 °C piekarnika na 30 min.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować