Soczysta pierś z kurczaka w słodko-pikantnym sosie chilli z "maślaną" kaszą kus kus.
1 godz. 30 min
Składniki:
300 g filetu z kurczaka
sól himalajska
przyprawa chińska "pięć smaków"
chilli
duże mango
łyżka brązowego cukru
2 łyżki limonki tajskiej
100 g kaszy kus kus
2 łyżki masła
Pierś kurczaka z sosem mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Filety płuczemy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy najpierw solą ,następnie przyprawą. Przekładamy do rękawa i wstawiamy do lodówki na 30 min. Pieczemy 35 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu kroimy na kawałki.
Mango obieramy ,kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy. Dodajemy sok z limonki ,cukier i zmielone chili. Podgrzewamy ,cały czas mieszając.
Kaszę kus kus przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mieszamy z roztopionym masłem.
Na kaszy podajemy kurczaka z sosem mango.
Komentarze