Prosta potrawa, która zaskoczy najbardziej wybrednych smakoszy. Proste składniki, niewiele pracy, a efekt wyborny. Azjatyckie spojrzenie na talerzu - kurczak awokado ryż i słodko-ostry sos.
60 min
Składniki:
Mięso:
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa curry, chili, wegeta, do kurczaka, kostka drobiowa
- skórka z cytryny
Sos slodko-ostry:
- 3 papryczki chili
- pół szklanki cukru
- łyżeczka octu
- sok z połowy cytryny
Sos z avocado:
- jedno dojrzałe avocado
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka zmielonego imbiru
- sól i pieprz
Ryż:
- dwie szklanki ryżu basmati (lub inny)
- przyprawa kurkuma i curry
Pierś z kurczaka z sosem z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podane przyprawy zmieszać z oliwą, tak aby powstała marynata. Następnie natrzeć i odstawić mięso do lodówki pod przykryciem na ok. 30 min.
2.Papryczki chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Następnie wlać do garnka ocet oraz sok z cytryny. Po lekkim zagotowaniu dodać papryczki i cukier po czym zagotować aż sos zgęstnieje.
3.Przekroić avocado na pół nie uszkadzając pestki. Wydłubać miąź łyżeczką. Razem z sokiem z cytryny i odrobiną mleka zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) dodać starkowaną skórkę z cytryny, po chwili położyć mięso i smażyć po pięć minut z każdej strony. Po usmażeniu pokroić w plastry.
5.Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy oraz curry. (po łyźeczce)
6.Ryż wyłożyć na talerz talerz, polać sosem z avocado avocado, ułożyć mięso i polać sos słodko- ostry. Udekorować według uznania.
Komentarze