Pierś z kurczaka z sosem z awokado

4.49 (161 ocen)

  • 60 min

Prosta potrawa, która zaskoczy najbardziej wybrednych smakoszy. Proste składniki, niewiele pracy, a efekt wyborny. Azjatyckie spojrzenie na talerzu - kurczak awokado ryż i słodko-ostry sos.

  • 60 min

Składniki:

  • Mięso:
    - podwójna pierś z kurczaka
    - przyprawa curry, chili, wegeta, do kurczaka, kostka drobiowa
    - skórka z cytryny

    Sos slodko-ostry:
    - 3 papryczki chili
    - pół szklanki cukru
    - łyżeczka octu
    - sok z połowy cytryny

    Sos z avocado:
    - jedno dojrzałe avocado
    - sok z połowy cytryny
    - łyżeczka zmielonego imbiru
    - sól i pieprz

    Ryż:
    - dwie szklanki ryżu basmati (lub inny)
    - przyprawa kurkuma i curry

Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka z sosem z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane przyprawy zmieszać z oliwą, tak aby powstała marynata. Następnie natrzeć i odstawić mięso do lodówki pod przykryciem na ok. 30 min.
  • 2. Papryczki chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Następnie wlać do garnka ocet oraz sok z cytryny. Po lekkim zagotowaniu dodać papryczki i cukier po czym zagotować aż sos zgęstnieje.
  • 3. Przekroić avocado na pół nie uszkadzając pestki. Wydłubać miąź łyżeczką. Razem z sokiem z cytryny i odrobiną mleka zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) dodać starkowaną skórkę z cytryny, po chwili położyć mięso i smażyć po pięć minut z każdej strony. Po usmażeniu pokroić w plastry.
  • 5. Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy oraz curry. (po łyźeczce)
  • 6. Ryż wyłożyć na talerz talerz, polać sosem z avocado avocado, ułożyć mięso i polać sos słodko- ostry. Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować