Pierożki żurawinowe z twarogiem, serem białym typu włoskiego, żurawiną i nutką anyżu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Te pierożki żurawinowe pachnące anyżem są nie tylko smaczne i sycące, ale dzięki żurawinie mają też wiele cennych witamin:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    2 ¾ szklanki mąki
    1 jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    ¾ szklanki gorącej wody
    40 g żurawiny suszonej
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    380 g sera białego typu włoskiego
    380 g twarogu półtłustego
    180 g żurawiny suszonej
    gwiazdka anyżu
    35 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożki żurawinowe z twarogiem, serem białym typu włoskiego, żurawiną i nutką anyżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Gwiazdkę anyżu rozdrabniamy drobniutko w blenderze, wsypujemy ją do miski.
  • 2. Do anyżu dodajemy sery i dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy cukier puder i żurawinę i wszystko dokładnie ucieramy.
  • 3. CIASTO: Żurawinę wrzucamy do blendera, w którym rozdrabnialiśmy anyż (ciasto będzie miało jego delikatny smak) i rozdrabniamy ją bardzo drobno (aż trochę się pozlepia).
  • 4. Z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto.
  • 5. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 6. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia.
  • 7. Podajemy polane roztopionym masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować