Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem

4.49 (143 ocen)

No i stało się.. polubiłam szpinak! Dawno nie zrobiłam czegoś co by mi tak smakowało. Pierożki są idealne. Są tak pyszne że zaraz chyba zrobię ich więcej.

Składniki:

  • Ciasto:

    150g mąki pszennej (plus trochę do posypania gdyby ciasto za bardzo się kleiło)
    10g świeżych drożdży
    0,25 szklanki śmietany 18%
    120g margaryny
    1 łyżeczka soli

    Farsz:

    250g mrożonego szpinaku
    125g ricotty
    2 ząbki czosnku
    Sól i pieprz do smaku

    + 1 jajko do posmarowania pierożków
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierożki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól, margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną. Składniki siekamy nożem i zagniatamy ciasto.

    Szpinak rozmrażamy, przekładamy do rondelka, stawiamy na ogniu i czekamy aż odparuje woda, po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ser i doprawiamy do smaku.

    Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółka, na środku kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy. Żyletką można wyciąć na wierzchu jakiś wzorek.
  • pierożki 2. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190' aż się zarumienią.Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem.
  • pierozki 3. Pieczemy w 190' aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować