No i stało się.. polubiłam szpinak! Dawno nie zrobiłam czegoś co by mi tak smakowało. Pierożki są idealne. Są tak pyszne że zaraz chyba zrobię ich więcej.
Składniki:
Ciasto:
150g mąki pszennej (plus trochę do posypania gdyby ciasto za bardzo się kleiło)
10g świeżych drożdży
0,25 szklanki śmietany 18%
120g margaryny
1 łyżeczka soli
Farsz:
250g mrożonego szpinaku
125g ricotty
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól, margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną. Składniki siekamy nożem i zagniatamy ciasto.
Szpinak rozmrażamy, przekładamy do rondelka, stawiamy na ogniu i czekamy aż odparuje woda, po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ser i doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółka, na środku kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy. Żyletką można wyciąć na wierzchu jakiś wzorek.
2.Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190' aż się zarumienią.Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem.
Komentarze