Pierogi z truskawkami polane śmietaną z wanilią

4.5 (154 ocen)

  • 50 min

W sezonie kiedy naszych polskich, pachnących truskawek mamy pod dostatkiem, trudno nie zrobić z nimi pierogów. Nie znam nikogo kto ich nie lubi, więc zapraszam i zachecam do degustacji :)

  • 50 min

Składniki:

  • proporcje na ok. 45 pierogów
    ok.650 g mąki pszennej np. luksusowej
    ok.400 ml mleka
    50 g masła do mleka
    700 g truskawek + cukier w ilości wg uznania
    cukier cała cukierniczka
    300 ml gęstej śmietany
    2 łyżki cukru + cukier waniliowy do śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z truskawkami polane śmietaną z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rkqmt6 1. Podgrzać mleko z masłem (aż masło się rozpuści), następnie lekko przestudzić, mleko powinno być ciepłe. Do miski wsypać mąkę, wlewać mleko jednocześnie mieszając, wyrobić ciasto (powinno być dość miękkie ).

    Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na małe kawałki wsypac cukier wg uznania, wymieszać.

    Zciasta odrywać niewielkie kawałki, rozwałkowywać w miarę cienko, wykrawać krążki najlepiej trochę większe niż obwód szklanki.
    Na każdy krążek kłaść łyżeczkę pokrojonych truskawek , dobrze skleić.
  • image-01mnlkl 2. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia i jeszcze chwilę.
    Śmietanę rozrobić z curem i cukrem waniliowym, polać pierogi.
  • image-0ds3s7p 3. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śmietana Truskawki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować