Pierogi z morelą

0 (0 ocen)

Takie pierogi to pomysł na letni obiad na słodko. Warto wykorzystać do ich przygotowania miękkie, dojrzałe morele. Wówczas będą słodkie i nie będziemy musieli dodawać dużo cukru. Na pewno zasmakują dzieciom :)

Składniki:

  • (3-4 porcje):
    CIASTO:
    375 g mąki,
    1,5 łyżki oleju,
    Szczypta soli,
    ciepła woda (około ¾ szklanki),
    NADZIENIE:
    400g moreli (waga z pestką) (około 8-10 sztuk),
    Około 1/3 szklanki cukru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z morelą 1. NADZIENIE: Morele sparzamy i obieramy ze skórki. Z każdej moreli usuwamy pestkę i kroimy ją na 4 cząstki.
  • Pierogi z morelą 2. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła.
  • Pierogi z morelą 3. Na każdym kole układamy ćwiartkę moreli, posypujemy ją szczyptą cukru i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
  • Pierogi z morelą 4. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • 5. Pierogi podajemy na ciepło z dodatkiem podsmażonej na rumiano na maśle bułki tartej lub ze śmietanką i cukrem.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować