Takie pierogi to pomysł na letni obiad na słodko. Warto wykorzystać do ich przygotowania miękkie, dojrzałe morele. Wówczas będą słodkie i nie będziemy musieli dodawać dużo cukru. Na pewno zasmakują dzieciom :)
Składniki:
(3-4 porcje):
CIASTO:
375 g mąki,
1,5 łyżki oleju,
Szczypta soli,
ciepła woda (około ¾ szklanki),
NADZIENIE:
400g moreli (waga z pestką) (około 8-10 sztuk),
Około 1/3 szklanki cukru,
Pierogi z morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Morele sparzamy i obieramy ze skórki. Z każdej moreli usuwamy pestkę i kroimy ją na 4 cząstki.
2.CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła.
3. Na każdym kole układamy ćwiartkę moreli, posypujemy ją szczyptą cukru i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
4.Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia.
5.Pierogi podajemy na ciepło z dodatkiem podsmażonej na rumiano na maśle bułki tartej lub ze śmietanką i cukrem.
Życzę smacznego :-)
Komentarze