Pierogi z mięsem z barszczykiem czerwonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę myjemy,kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy 2l wody,solimy-gotujemy do miękkości.Następnie łopatkę wyjmujemy,studzimy.A do wywaru w którym się gotowała kroimy cztery buraczki w plasterki,dodajemy czosnek,ziele,liście laurowe i kminek i na małym ogniu gotujemy barszczyk.Gdy buraczki będą miękkie doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem ,cukrem i sokiem z cytryny do smaku.Barszcz odcedzamy (z buraczków można zrobić np.sałatkę na kolację)
Ostudzoną łopatkę mielimy.Doprawiamy solą,pieprzem,dodajemy jajko i tartą bułkę oraz podsmażoną na łyżce smalcu lub oleju pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek.Dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy,dodajemy szczyptę soli i gorącą wodę-mieszamy wpierw drewnianą łyżką a jak ciasto ostygnie wyrabiamy dokładnie rękoma i dodajemy łyżkę oleju.Ciasto rozwałkowujemy wycinamy specjalną maszynką do pierogów koła(lub szklanką) nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku.Podajemy z barszczykiem.Smacznego :)
Komentarze