Pierogi z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obieramy z kości. Pieczarki myjemy, kroimy w ćwiartki i smażymy razem z pokrojoną cebulą. Mięso i pieczarki z cebulą mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Dodajemy pogniecioną widelcem marchewkę i drobno posiekaną pietruszkę. Dodajemy jajko, bulion, bułkę tartą i kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy łyżką.
2.Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy do niej jajko, oliwę i wodę. Wyrabiamy ciasto tak aby nie kleiło się do ręki i było sprężyste. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Ciasto wałkujemy na placki, wycinamy kółka dużą szklanką lub małą miseczką i nakładamy do każdego łyżeczkę farszu. Kleimy pierogi i gotowe gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia. Po tym czasie wyławiamy łyżką cedzakową i polewamy masełkiem.
Porady
Z mięsa wyrzucam skórki jednak jeżeli ktoś je lubi może zostawić. Pierogi są pyszne z czystym barszczem.
Komentarze