Pierogi z mięsem i pieczarkami

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Mięso od rosołu nigdy u mnie nie marnuje się, można z niego zrobić np. takie pierogi.

  • 60 min

Składniki:

  • *farsz*
    -mięso z rosołu (u mnie dwie kurze ćwiartki)
    -15 pieczarek
    -pół pęczka natki pietruszki
    -marchewki z rosołu
    -cebula
    -jajko
    -1/3 szklanki kaszy manny
    -1/3 szklanki bułki tartej
    -kilka łyżek bulionu
    -sól, pieprz i pieprz ziołowy

    *ciasto*
    -3 szklanki mąki pszennej
    -jajko
    -3/4 szklanki wody
    -2 łyżki oliwy

    *dodatkowo*
    -masło do polania i do podsmażenia pieczarek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obieramy z kości. Pieczarki myjemy, kroimy w ćwiartki i smażymy razem z pokrojoną cebulą. Mięso i pieczarki z cebulą mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Dodajemy pogniecioną widelcem marchewkę i drobno posiekaną pietruszkę. Dodajemy jajko, bulion, bułkę tartą i kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy łyżką.
  • 2. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy do niej jajko, oliwę i wodę. Wyrabiamy ciasto tak aby nie kleiło się do ręki i było sprężyste. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Ciasto wałkujemy na placki, wycinamy kółka dużą szklanką lub małą miseczką i nakładamy do każdego łyżeczkę farszu. Kleimy pierogi i gotowe gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia. Po tym czasie wyławiamy łyżką cedzakową i polewamy masełkiem.

Porady

Z mięsa wyrzucam skórki jednak jeżeli ktoś je lubi może zostawić. Pierogi są pyszne z czystym barszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować