Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną w sosie grzybowo - bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogów nikomu nie trzeba zachwalać, każdy z nas ma jakiś swój ulubiony rodzaj. Ja ponad wszystkie lubię... wszystkie :-) Dzieląc się z Wami moimi osobistymi spostrzeżeniami stwierdzam, że na dzień spędzony w nerwowej atmosferze najlepszym lekarstwem jest właśnie lepienie pierogów :-)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto na pierogi:

    350 g mąki
    ok. 125 ml gorącej wody
    1/4 szkl. oleju
    sól

    farsz:

    200 g mięsa wołowego ugotowanego (ja miałam z rosołu)
    250 g mięsa wieprzowego ugotowanego (ja miałam golonkę tylną)
    200 g kapusty kiszonej
    3 duże cebule
    przyprawy: płatki pomidorów, sól, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka, pieprz
    olej

    sos:

    1 szkl. mrożonych grzybów (u mnie podgrzybki)
    200ml śmietanki 30%
    1 łyżka mąki pszennej
    5 listków świeżej bazylii
    ok 3/4 szkl. wody
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną w sosie grzybowo - bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
    Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.

    2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy się lekko zezłoci, dodajemy odsączoną z nadmiaru wody kapustę kiszoną i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy.

    3. Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy najpierw mięso, a później cebulkę z kapustą. Masę mięsną doprawiamy do smaku ziołami.

    4. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

    5. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.

    6. Grzybki mrożone podsmażamy na maśle. Gdy zaczną się rozmrażać, podlewamy je wodą i dusimy ok 10 minut.. Słodką śmietankę mieszamy z mąką i przez sitko dolewamy go grzybów. Świeżą bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

    7. Pierogi podajemy polane sosem grzybowo - bazyliowym.


    SMACZNEGO :)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/03/pierogi-z-miesem-i-kapusta-kiszona-w.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować