Pierogi z mąki jęczmiennej z jagodami

0 (0 ocen)

Pierogi z mąki jęczmiennej z jagodami

Składniki:

  • 25 pierogów

    130g mąki jęczmiennej
    70g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    25g oleju rzepakowego
    1 jajko
    ok. 1/4 szklanki zimnej wody
    ok. 1 szklanki jagód
    dodatkowo: mąka jęczmienna do podsypywania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z mąki jęczmiennej z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwie mąki i sól mieszamy. Dodajemy do nich jajko oraz olej. Wyrabiamy. W trakcie dodajemy wody - gdyby po wyrabianiu ciasto było dalej zbyt twarde, można dolać jeszcze trochę płynu.
    Gdy ciasto będzie gotowe, wstawiamy je do lodówki i chłodzimy ze 20 minut.
    Gdy ciasto się schłodzi, blat/stolnicę wysypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4mm. Szklanką wycinamy okręgi, na każdym układamy jagody (mniej więcej po łyżeczce). Składamy krążki na pół i sklejamy brzegi.
  • 2. W wysokim garnku gotujemy wodę. Gdy będzie wrzeć, płomień pod garnkiem zmniejszamy do minimum. Wrzucamy pierogi. Gotujemy je ok. 5 minut. Czas liczymy po wypłynięciu pierogów na wierzch.
    Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową.

Porady

Uwaga 1: pierogi mogą być na tyle lekkie, że od razu pływają po powierzchni wody. Wtedy należy je, w połowie czasu gotowania, obrócić na drugą stronę. Uwaga 2: moja propozycja podania to pierogi z jogurtem naturalnym (lub śmietaną kwaśną), lekko osłodzone np. cukrem czy ksylitolem. Uwaga 3: przepis jest na niewielką ilość małych pierożków, a to dlatego, że pierogi z jagodami traktuję bardziej jak deser (czyli jak np. kawałki ciasta). Jeśli chcecie zrobić je dla kilku osób np. na obiad, radzę zwielokrotnić ilość podanych składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować