Pierogi z kurczakiem, pieczarkami i kozim serem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Są przepyszne i strasznie aromatyczne. Wszystko dzięki odpowiedniej kompozycji połączenia różnych smaków. Gorąco polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki (używam na pizzę 500)
    2 łyżki oleju rzepakowego z chilli
    150 ml ciepłej wody
    1 jajko
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej

    Farsz:
    1 podwójna pierś z kurczaka
    10 średnich pieczarek
    1 nieduża cebula
    3 łyżki sera koziego
    1 suszony pomidor
    pęczek posiekanego szczypiorku
    klarowane masło
    sól, pieprz, ostra papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kurczakiem, pieczarkami i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto łączę, wykładam na stolnicę posypaną mąką, wałkuję. Wycinam szklanką koła.

    Farsz: Pierś myję, kroję w drobną kostkę, smażę na klarowanym maśle.
    Gdy zmieni kolor dodaję pokrojony w kosteczkę suszony pomidor, następnie pieczarki i cebulę pokrojone w cienkie piórka. Doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką.

    Gotową, aromatyczną masę miksuję na gładko. Dodaję 3 łyżki koziego sera i połowę szczypiorku.

    Nakładam łyżeczkę farszu na pieroga. Gotuję w osolonej wodzie z łyżką oleju od wypłynięcia około 3-5 minut.

    Podaję z roztopionym masłem i szczypiorkiem. Smacznego!

Porady

Jeśli ciasto na pierogi jest zbyt twarde to dodaj wody. Gdy za kleiste dodaj mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować