PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

0 (0 ocen)

idealne na święta Bożego Narodzenia

Składniki:

  • składniki na farsz:

    1 kg kapusty kiszonej
    1 kg pieczarek
    3 cebule
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

    składniki na ciasto:

    1 kg mąki
    2 łyżki oleju
    mleko
    szczypta soli


    składniki na sos pieczarkowy:

    40 dag pieczarek
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 marchew
    koperek
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. kapustę kiszona ugotuj do miękkości, odcedź i drobno posiekaj





  • 2. pieczarki obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach
  • 3. na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, podduś cebulę pokrojoną w kostkę i starte pieczarki, duś do miękkości, na koniec dodaj 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i smaż przez 5 min
  • 4. odcedź pieczarki z nadmiernej ilości wody, dodaj do kapusty, wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem
  • 5. do 1 kg mąki dodaj mleko ,olej i sól, wyrób gładkie ciasto, rozwałkuj, następnie wykrawaj kółka i nadziewaj farszem
  • 6. do pierogów z kapustą i z grzybami najlepiej smakuje zrobiony sos pieczarkowy
  • 7. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU:


    na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj 2 cebule pokrojoną w kostkę, zeszklij na złoty kolor
  • 8. dodaj 1 marchew startą na grubych oczkach oraz starty czosnek przez praskę, smażyć do miękkości
  • 9. na koniec dodaj 2 szklanki wody i gotuj przez 10 min , dopraw sola i pieprzem, pokrój drobno koperek i podpraw 3 łyżkami śmietany 18% z 2 łyżkami mąki zagotuj do zgęstnienia.

Porady

JEŻELI FARSZ BĘDZIE BARDZO WILGOTNY, MOŻNA DODAĆ 3 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować