Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. kapustę kiszona ugotuj do miękkości, odcedź i drobno posiekaj
2. pieczarki obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach
3.na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, podduś cebulę pokrojoną w kostkę i starte pieczarki, duś do miękkości, na koniec dodaj 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i smaż przez 5 min
4.odcedź pieczarki z nadmiernej ilości wody, dodaj do kapusty, wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem
5.do 1 kg mąki dodaj mleko ,olej i sól, wyrób gładkie ciasto, rozwałkuj, następnie wykrawaj kółka i nadziewaj farszem
6.do pierogów z kapustą i z grzybami najlepiej smakuje zrobiony sos pieczarkowy
7.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU:
na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj 2 cebule pokrojoną w kostkę, zeszklij na złoty kolor
8.dodaj 1 marchew startą na grubych oczkach oraz starty czosnek przez praskę, smażyć do miękkości
9.na koniec dodaj 2 szklanki wody i gotuj przez 10 min , dopraw sola i pieprzem, pokrój drobno koperek i podpraw 3 łyżkami śmietany 18% z 2 łyżkami mąki zagotuj do zgęstnienia.
Porady
JEŻELI FARSZ BĘDZIE BARDZO WILGOTNY, MOŻNA DODAĆ 3 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
Komentarze