Takie pierogi zrobiłam po raz pierwszywyszły smaczne, chociaż moja córka stwierdziła,że i tak wolałaby zjeść ruskie,ale to dlatego,że za jajkami nie przepada:)
Pierogi z jajkiem, czerwoną cebulą i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Jajka ugotować na twardo,obrać i zmielić razem z wędliną przez maszynkę .Cebulę drobno pokroić,podsmażyć ,dodać do farszu jajecznego,wymieszać doprawić solą, pieprzem i suszoną natka pietruszki.
2.Mąkę przesiać na stolnicę,wbić jajko,zarobić ciasto nożem,wlewając cienkim strumieniem wodę.Starannie wyrobić ręką wolne ciasto,podzieić je na części,rozwałkować,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć nadzienie,złożyć na pół,zlepić brzegi,uważając aby nadzienie nie dostało się między.Zlepione pierogi układać na stolnicy posypanej mąką.Następnie partiami wkładać do wrzącej osolonej wody,zamieszać,przykryć naczynie,zagotować a gdy pierogi wypłyną na wierzch,zdjąć przykrywkę i gotować około 3 minuty.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzkową i podać z zrumienioną cebulką..
Komentarze