Pierogi z twarogiem i cebulą

4.5 (196 ocen)

  • 45 min

Każdy je uwielbia. Są wdzięczne, pasuje do nich każdy farsz; mięsny, rybny, warzywny, serowy, owocowy. Można tak bez końca:) W tym przepisie z twarogiem i cebulką, ale w innym moim przepisie znajdziecie także z farszem z kurczaka, pieczarek i szczypioru. Zapraszam do lepienia!

  • 45 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    300 g mąki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    150 ml ciepłej wody
    1 jajko
    szczypta cynamonu

    Farsz:
    250 g twarogu półtłustego
    2 cebule
    1 żółtko
    garść szczypioru
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z twarogiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wyrabiam na elastyczne ciasto. Podsypuję na stolnicy / blacie mąką i wałkuję na cienki placek. Wykrawam szklanką kółeczka.

    W miseczce mieszam twarożek, żółtko, drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem, przyprawiam solą i pieprzem.

    Nakładam farsz, zlepiam. Wrzucam na osolony wrzątek z łyżką oleju, gotuję od momentu wypłynięcia około 3-5 minut (w zależności jak duży pierożek macie).

    Podaję z roztopionym klarowanym masłem.

    Palce lizać!

Porady

Jeśli ciasto jest za twarde dodajcie wody, jeśli za miękkie - mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować