Pierogi w syropie karmelowo-cynamonowym

0 (0 ocen)

Odświeżony nieco pomysł na tradycyjne pierogi z serem na słodko - polecam wszystkim łasuchom ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 300g mąki + do podsypania
    - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
    -szklanka ciepłej wody
    - pół łyżeczki soli
    Farsz:
    - 2 kostki półtłustego twarogu ( 250g)
    - 4 łyżki cukru
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    - 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
    Syrop:
    - 1 kopiasta łyżka masła
    - 2 łyżki cukru ( u mnie brązowy)
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Karmel

Pierogi w syropie karmelowo-cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
    Zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy. Ja zlepiałam za pomocą końcówki starego lejka :)Wrzucamy pierożki na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3-4min od wypłynięcia.Studzimy.
    Na patelni rozgrzewamy masło i mieszamy z pozostałymi składnikami tak aby powstał lekko gęsty syrop. Na niego kładziemy pierogi i obsmażamy z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować