Pierogi po łemkowsku

4.49 (180 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszny farsz w naszych, regionalnych pierogach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    300 g gorącej wody
    50 g masła
    Farsz:
    400 g ziemniaków
    200 g kapusty kiszonej
    250 g białego sera
    250 g surowego boczku
    1 duża cebula
    3 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi po łemkowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi po łemkowsku 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Mielimy razem z białym serem.

    Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odciskamy z wody, drobno siekamy. Dodajemy do zmielonych ziemniaków z serem.

    Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem dodajemy do farszu. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

    Ciasto:

    Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy ją z gorącą wodą i roztopionym w niej masłem. Dokładnie wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy przy pomocy szklanki, okręgi i na każdy z nich umieszczamy farsz. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować