Barszcz czerwony po Łemkowsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to pyszny regionalny barszczyk z czerwonych buraków i warzyw podawany z gotowanym jajkiem .

  • 40 min

Składniki:

  • 4 buraki

    kawałek kurczaka

    cebula

    marchewka 2 szt

    pietruszka 1 szt

    ziemniaki 4 szt

    ziele angielskie

    pieprz kulki

    sól morska

    maggi

    ocet

    cukier

    jajka

    śmietana 30 %

    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony po łemkowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy rosół. Do zimnej wody wkładamy kawałek kurczaka , liść laurowy , kulki pieprzu i opalona nad ogniem cebulę .Cebula ma być czarna. Gotujemy na małym ogniu ok 40 min.

    Następnie solimy do smaku nasz rosołek i przelewamy przez sito.

    Ziemniaki , buraki, włoszczyznę obieramy. Marchew, pietruszkę , buraki ścieramy na tarce duże oczka. Ziemniaki kroimy w małą kostkę . Do rosołu wkładamy ziemniaki i gotujemy pomalutku z 10 min.
  • 2. Po tym czasie wkładamy starta włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu , pilnując żeby barszcz nie gotował się mocno . Doprawiamy , przyprawą uniwersalną , pieprzem , octem , cukrem do smaku.
  • 3. Na koniec zaciągamy śmietaną 30 procent .

    Podajemy z jajkiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować