Pierogi kwadracikowe z korzeniowymi warzywami , jakiem i szynką wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło, jogurt, jajo, sól, posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj trochę więcej mąki.
2.Przygotuj farsz. Marchewkę, pietruszkę, selera obierz i ugotuj. Następnie marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, a selera zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, pokrój i usmaż na oleju. Do miski przełóż wszystkie warzywa, pokrojoną drobno w szynkę, sól, pieprz, a następnie wymieszaj.
3.Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, wykrawaj niewielkie prostokąty. Na każdy kładź porcje farszu i zlepiaj brzegi. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i makiem. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze