Pierogi kwadracikowe z korzeniowymi warzywami , jakiem i szynką wędzoną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Ze składników, które akurat miałam w lodówce udało się wyczarować takie właśnie pierogi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
    15 dag miękkiego masła
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    Farsz:
    2 marchewki
    1 pietruszka
    pół korzenia selera
    1 cebula biała
    Olej rzepakowy
    20 dag wędzonej szynki drobiowej (najlepiej z indyka)
    Sól, pieprz
    Ponadto:
    Jajko do posmarowania wierzchu ciasta
    Kilka łyżek suchego maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto na pierogi

Pierogi kwadracikowe z korzeniowymi warzywami , jakiem i szynką wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, jogurt, jajo, sól, posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj trochę więcej mąki.
  • 2. Przygotuj farsz. Marchewkę, pietruszkę, selera obierz i ugotuj. Następnie marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, a selera zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, pokrój i usmaż na oleju. Do miski przełóż wszystkie warzywa, pokrojoną drobno w szynkę, sól, pieprz, a następnie wymieszaj.
  • 3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, wykrawaj niewielkie prostokąty. Na każdy kładź porcje farszu i zlepiaj brzegi. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i makiem. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować