Pieróg z kaszy i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wymieszać z wodą, dodać szczyptę cukru, drożdże, zrobić zaczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i wlać zaczyn. Zamiesić ciasto i postawić w ciepłym miejscu na około 15 min żeby podrosło.
2.Kaszę ugotować w niewielkiej ilości wody (czyli zaparzyć). Ziemniaki ugotować, utłuc lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z kaszą i podsmażoną na oleju cebulką. Doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem.
3.Dużą blachę posmarować olejem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na nie przygotowane nadzienie, brzegi ciasta zawinąć i tak uformowaną "kulę" przełożyć na blachę gładką stroną do góry. Delikatnie dłonią spłaszczyć, nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić jeszcze na 10-15 min w ciepłe miejsce i do piekarnika. Piec około godziny przy temperaturze 180 stopi
Komentarze