Pieróg z kaszy i ziemniaków

4.41 (212 ocen)

Na Kresach taki pieróg podają do barszczu, a nawet zamiast chleba do salatek

Składniki:

  • Ciasto
    0,5 kg mąki
    szklanka ciepłego mleka
    pół szklanki ciepłej wody
    4 łyżki oleju
    50 gr drożdży
    sól
    szczypta cukru

    Nadzienie
    200 gr kaszy gryczanej
    0,5 kg ziemniaków
    cebula
    olej
    czosnek
Wystaw ocenę:

4.41 (212 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pieróg z kaszy i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wymieszać z wodą, dodać szczyptę cukru, drożdże, zrobić zaczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i wlać zaczyn. Zamiesić ciasto i postawić w ciepłym miejscu na około 15 min żeby podrosło.
  • 2. Kaszę ugotować w niewielkiej ilości wody (czyli zaparzyć). Ziemniaki ugotować, utłuc lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z kaszą i podsmażoną na oleju cebulką. Doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem.
  • 3. Dużą blachę posmarować olejem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na nie przygotowane nadzienie, brzegi ciasta zawinąć i tak uformowaną "kulę" przełożyć na blachę gładką stroną do góry. Delikatnie dłonią spłaszczyć, nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić jeszcze na 10-15 min w ciepłe miejsce i do piekarnika. Piec około godziny przy temperaturze 180 stopi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować