Solanka poświąteczna

0 (0 ocen)

Tyle się teraz mówi o nie marnowaniu jedzenia, a tu mamy świetny pomysł na "wyczyszczenie" lodówki. Ten przepis tylko przykładowy, można w nim łączyć wszystko co się nam tylko spodoba i co nam będzie smakowało.

Składniki:

  • 2 l rosołu z żeberek (może być i z kury)
    szklanka zalewy z kiszonych ogórków
    40 dkg szynki
    10 dkg pieczeni
    3 parówki
    2-3 duże kiszone ogórki
    20 dkg świeżej kapusty
    4 ziemniaki
    duża marchewka
    cebula
    12 oliwek
    10 ziarenek pieprzu
    3 ziarenka ziela angielskiego
    liść laurowy
    łyżka przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    śmietana
    cytryna

Solanka poświąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół połączyć z zalewą z ogórków, zagotować, dodać pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i posiekaną kapustę, chwile gotować. Dać pokrojone ziemniaki, dorzucić pokrojone w kostkę lub paski ogórki kiszone.
  • 2. Wędliny pokroić w kostkę, połowę można wrzucić do rosołu.
  • 3. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na dużych oczkach. Podsmażyć na oleju razem z pokrojoną wędliną. Kiedy wszystko się udusi i marchew będzie już miękka, dodać łyżkę przecieru pomidorowego, dokładnie wymieszać i dodać do rosołu. Wszystko chwilę gotować, doprawić do smaku solą i pieprzem
  • 4. Doprawić obficie posiekaną natką pietruszki. Śmietanę dodać na samym końcu. Podawać z kleksem śmietany, cytryną i oliwkami

Porady

Do przygotowania można użyć kiełbasę, szynkę, polędwicę a nawet boczek. Oprócz wędlin można użyć gotowane mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy