Ciasto z ziemniaków i kaszy gryczanej

4.5 (198 ocen)

  • 2 min

To ciasto popularne w Ukrainie. Podawać na gorąco z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym.

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto: 10 dag margaryny, 300 ml kefiru, 15 g proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 szkl. (lub więcej) mąki, sól.

    Nadzienie: 2 kg ziemniaków, 15 dag kaszy gryczanej, 100 g tłuszczu (boczek albo olej), 2 — 3
    cebuli.
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ciasto z ziemniaków i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. 300 ml wody zagotować w rondelku, dodać kaszę gryczaną, sól, przykryć pokrywką i pozostawić na 15 minut na małym ogniu.

    Gotowane ziemniaki dokładnie rozgniecić, aby uniknąć zgrubień.

    Tłuszcz pokroić w kostkę, smażyć, dodać cebulę, posiekaną w kostkę, podsmażyć. Zamieszać ziemniaki, kaszę gryczaną, smażony boczek i cebule, sól i pieprz.

    Zagnieść ciasto bardziej miękkie od ciasta na pierogi, rozwałkować cienko, położyć nadzienie, owinąć boki swobodnie, pozostawić w srodku dziure 10 -- 15 cm. Ciasto smarować jajkiem.

    Piec 45 - 50 minut w temperaturze 150 C.

Porady

Można zjeść następnego dnia, gdy pocięte na kawałki i podsmażyć na maśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować