Ciasto z ziemniaków i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. 300 ml wody zagotować w rondelku, dodać kaszę gryczaną, sól, przykryć pokrywką i pozostawić na 15 minut na małym ogniu.
Gotowane ziemniaki dokładnie rozgniecić, aby uniknąć zgrubień.
Tłuszcz pokroić w kostkę, smażyć, dodać cebulę, posiekaną w kostkę, podsmażyć. Zamieszać ziemniaki, kaszę gryczaną, smażony boczek i cebule, sól i pieprz.
Zagnieść ciasto bardziej miękkie od ciasta na pierogi, rozwałkować cienko, położyć nadzienie, owinąć boki swobodnie, pozostawić w srodku dziure 10 -- 15 cm. Ciasto smarować jajkiem.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 150 C.
Porady
Można zjeść następnego dnia, gdy pocięte na kawałki i podsmażyć na maśle.
Komentarze