Piernik przekładany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Klasyczne świąteczne ciasto przełożyłam budyniem i powidłami, całość dopełnia solidna ilość polewy czekoladowej i posypka cukrowo - orzeszkowa. W lodówce może postać do 5 dni.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
    0,5 szklanki śmietany kremówki 30% (płynnej, bez ubijania)
    7 jaj (M)
    1 szklanka cukru
    1 paczuszka (30 gramów) przyprawy do piernika
    0,5 szklanki płynnego miodu (miałam akacjowy)
    150 gramów masła lub margaryny
    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    budyń:
    4 żółtka
    0,5 litra mleka
    100 gramów masła lub margaryny
    3 łyżki mąki ziemniaczanej (z górką)
    3 łyżki mąki pszennej (z górką)
    5 kopiastych łyżek cukru
    2 łyżki cukru z wanilią

    słoiczek gęstych powideł śliwkowych

    polewa czekoladowa:
    150 gramów masła lub margaryny
    1 kopiasta szklanka cukru pudru
    2 łyżki mleka
    4 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
    2 płaskie łyżeczki żelatyny + 4 - 5 łyżek zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła

Piernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu podgrzać miód z masłem, do rozpuszczenia tłuszczu, zdjąć z ognia, wsypać przyprawę do piernika, dobrze wymieszać, masę ostudzić.
    Żółtka ubić z cukrem, wlać śmietankę (nie ubitą !), dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao, zmiksować na najwyższych obrotach.
    Z białek ubić sztywną pianę, wmieszać ją do ciasta za pomocą łyżki lub na wolnych obrotach miksera.
    Prostokątną foremkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać wierzch.


    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto ostudzić.

    UWAGA: Jeśli nam się wybrzuszyło podczas pieczenia, ściąć wierzch.

    Pozostałe ( już po ścięciu wierzchu) ciasto przekroić na dwa blaty.
    Dwa blaty przekroić na pół, tak, by powstały 4 wąskie paski.
    Budyń.
    1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym, w pozostałym mleku zmiksować mąki oraz żółtka. Mieszaninę wlać go gotującego się mleka z masłem, energicznie mieszając zagotować do zagęszczenia, lekko (!) ostudzić.
  • 2. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową (grubą i wytrzymałą).

    Pierwszy pasek ciasta posmarować powidłem i wyłożyć 1/3 ciepłego budyniu, przykryć drugim blatem, który również posmarować powidłem, wyłożyć budyń, przykryć trzecim blatem, czynność powtórzyć oraz na końcu wyłożyć ostatni blacik, lekko docisnąć, odstawić do lodówki do stężenia.


    Boki zawinąć w folię tak by do nich przylegała, a budyń utrzymywał się na swoim miejscu, a nie wypływał.

    Kiedy budyń stężeje piernik podocinać po bokach by był równiutki.

    Polewa czekoladowa.
    Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
    Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.


    Lekko schłodzoną polewą oblać dokładnie piernik, udekorować dowolnie.
    Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin, voila !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Miód Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować