Piernik na palonym cukrze

4.38 (210 ocen)

  • 60 min

Jest lekki i bardzo puszysty... rozpływa się w ustach:)) POLECAM.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jaja
    1/2 kg mąki pszennej
    karmel z 1 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    10 łyżek miodu
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka margaryny
    1 przyprawa do piernika
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki sody
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany


Wystaw ocenę:

4.38 (210 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik na palonym cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmel z 1 szklanki cukru kryształu, rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.
  • 2. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
  • 3. Do tego stopniowo dodajemy cukier waniliowy,żółtka, karmel, miód, mąkę (razem z sodą) ,śmietanę oraz przyprawy.
  • 4. Ubijamy pianę z białek, mieszamy.
  • 5. Pieczemy ciasto.

Porady

Po upieczeniu możemy ciasto przekroic i przełożyc masą lub dżemem. Ja robiłam bez tych dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować