Piernik na miodzie

4 (10 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet laik kulinarny, poradzi sobie z jego przygotowaniem. A warto, piernik jest pyszny, idealny. Aromatyczny i wilgotny, długo zachowuje świeżość.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka miodu
    1 szklanka zaparzonej kawy (może być kawa rozpuszczalna lub inka)
    3 szklanki mąki
    ¾ szklanki oleju
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    3 łyżeczki sody oczyszczonej

    Polewa:
    Pół kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Wciąż ucierając dodawać płynny miód, ciepłą kawę, a na koniec olej. Wsypać przesianą mąkę z sodą, przyprawy korzenne. Następnie delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto przełożyć do sylikonowej formy keksowe (ja wykorzystała dwie krótsze formy) – gdy używamy metalowych blaszek, można wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.
    Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 40min – ciasto pieczemy do suchego patyczka.
    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepłą polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować