Piernik codzienny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla wielbicieli smaku przyprawy korzennej, którzy chcą cieszyć się smakiem piernika nie tylko w Święta.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g masła
    350 g cukru
    5-6 jajek
    350 g miodu
    szklanka ciemnego piwa
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    1 przyprawa do piernika (lub 2 jeśli ktoś lubi mocno korzenne wypieki)
    1 łyżka kakao
    600 g mąki pszennej
    150 g mąki razowej
    300 g bakalii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik codzienny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować na jednolitą masę masło, jajka i cukier. Następnie dodać lekko podgrzany, płynny miód, szklankę piwa i zmiksować. Wymieszać razem suche składniki i stopniowo dodawać do misy miksera. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie podnieść temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika przykryć folią aluminiową i zostawić do wystygnięcia (aby powstrzymać utratę wilgoci).

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem lub polukrować. Można zrezygnować z bakalii, użyć tylko mąki pszennej lub wymieszać miód pół na pół z miodem sztucznym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Miód Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

3.55 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować