Kawowy piernik

  • wyświetlono: 2148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Piernik staropolski w innym wydaniu bo w połączeniu z kremem kawowym. Ciasto przypadnie do gustu miłośnikom kawy i piernika. Rodzina będzie zachwycona jak ugościmy ich w święta takim piernikiem.

mysza75
  • 20 porcje
  • 43200min
  • Łatwy

Składniki

piernik:

250 g miodu prawdziwego

3/4 szklanki cukru trzcinowego

125 g masła

1/2 kg mąki pszennej

2 jajka małe

1/4 szklanki mleka

1 łyżeczka sody oczyszczonej czubata

25 g przyprawy do piernika

szczypta soli



krem kawowy warstwa I:

250 g mascarpone

300 ml śmietany kremówki 30%

1 łyżeczka kawy mielonej

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka żelatyny

1/4 szklanki wody


galaretka kawowa

1 szklanka wody

1 łyżeczka żelatyny

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej


krem kawowy warstwa II:

500 ml śmietany kremówki 30%

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka żelatyny

2 łyżki cukru pudru płaskie

1/5 szklanki wody gorącej


kratka czekoladowa:

50 g czekolady gorzkiej

1 łyżeczka masła


pozostałe:

1/2 szklanki wina czerwonego

orzechy pekan

Sposób przygotowania przepisu:

Kawowy piernik

  • 1. Piernik:



    Do garnka przekładam miód, cukier, masło,i podgrzewam aż cukier rozpuści się. zdejmuję z palnika i studzę. Jak masa będzie letnia przesiewam do niej mąkę, dodaję sodę, mleko, jajka, sól, przyprawę do piernika. Ciasto zarabiam mikserem, jest klejące i ciężko zarobić rękoma. Ciasto przekładam do misy szklanej, przykrywam folią spożywczą w której robię dziurki i tak wstawiam do lodówki na 6 tygodni. Ciasto w tym czasie zrobi się twarde, dlatego podczas jego wyrabiania nie dosypujemy więcej mąki a jest luźne, bo tak ma być. Po okresie leżakowania przekładam na stolnice podsypaną mąką i wałkuję na wymiar blaszki 24X24 cm. Przy okazji wycinam kilka małych gwiazdek i piekę je też do dekoracji. Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół około 20 minut.Jak przestygnie nasączam piernik winem.


    Krem kawowy warstwa I:


    Mascarpone, kremówkę, puder, przekładam do misy i ubijam. Kawę rozpuszczalną i ziarnistą zaparzam razem w 1/4 szklance gorącej wody. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącej kawie. Odstawiam do przestudzenia. Jak będzie lekko ciepła wlewam do śmietany i miksuję razem. Krem wykładam na piernik i wstawiam do lodówki.


    Galaretka kawowa:Kawę rozpuszczalną zaparzam w szklance wody. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dodaję do gorącej kawy. Odstawiam do schłodzenia. Wylewam kawę na krem i wstawiam aż stężeję się do lodówki.


    Krem kawowy warstwa II:


    Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Kawę zaparzam w gorącej wodzie. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącej kawie. Jak lekko przestygnie dodaję do śmietany cały czas miksując. Krem wykładam na galaretkę kawową.


    Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę . Jeszcze płynną przekładam do woreczka, nacinam koniec i robię kratkę z czekolady na cieście. Dekoruję gwiazdkami i orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopiernikświętakawaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Tort kawowy

Dodane przez: Andzia Pichci

Tort kawowy

Bardzo prosty do wykonania torcik...

Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec)

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy...

Ciasto jest niezwykle kremowe,...

Biszkopt kawowy

Dodane przez: JOANNA 55a

Biszkopt kawowy

Biszkopt kawowy wykorzystuję do...

image-1on1uf8

Dodane przez: Teodorka

Ciasto kawowe

Moje ulubione domowe słodkości...

Ciasto kawowe

Dodane przez: Marcelina

Ciasto kawowe

Kawowe ciasto w sam raz do kawy....

Kostka kawowa

Dodane przez: dragonik7

Kostka kawowa

O tym, że jestem wielbicielką kawy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE