Pierniczki choinkowe

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.

Kolorowe pierniczki są idealną dekoracją świątecznego drzewka

  • 5 godz.

Składniki:

  • 50 g masła
    100 g miodu
    150 g cukru
    450 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    przyprawa do piernika - całe opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierniczki Choinki

Pierniczki choinkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku.
    Dodajemy przyprawę do piernika - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
    Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao - mieszamy.
    Następnie dodajemy jajko i zimną masę miodową - zagniatamy ciasto.
    Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 3. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty.

    Piec w temperaturze 190 stopni C, przez około 15 minut.
  • 4. Upieczone ciasteczka dekorujemy, tak jak nam fantazja podpowiada :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować